- Huawei levert geen 5G-apparatuur voor de kern van Nederlandse telecomnetwerken.
- Daarmee lijkt de Nederlandse regering eindelijk een standpunt in de spionagekwestie rond Huawei in te nemen.
- De gevolgen lijken het grootst voor T-Mobile, die veel apparatuur van Huawei gebruikt.
Eindelijk lijkt duidelijk wat het standpunt van de Nederlandse overheid is ten aanzien van Huawei. De Chinese telecomreus mag geen apparatuur meer leveren voor de kern van Nederlandse mobiele netwerken.
Dat blijkt uit antwoorden die een Nederlandse Huawei-woordvoerder geeft aan het Financieele Dagblad. “Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur”, bevestigt de zegsman tegen de zakenkrant.
Huawei ligt al enkele jaren onder het vergrootglas, omdat het bedrijf zou spioneren voor de Chinese overheid. De Volkskrant onthulde in april dat Huawei rond 2009 vrij toegang had tot het netwerk van KPN. Uit een intern rapport bleek dat alle mobiele nummers konden worden afgeluisterd, inclusief die van toenmalig premier Jan Peter Balkenende.
De Chinese telecomreus ontkent alle aantijgingen. “Er is nooit een spoortje bewijs gevonden dat Huawei betrokken is bij welke vorm van security-inbreuk door onze apparatuur en netwerktechnologie dan ook”, zei de directeur van Huawei Nederland in maart bij zijn aantreden. “Spioneren is iets dat we nooit doen en ook in de toekomst nooit zullen doen.”
Ondanks het gebrek aan bewijs besloten meerdere westerse landen het zekere voor het onzekere te nemen. Onder meer de Britten, Zweden, Amerikanen en Australiërs weerden Huawei uit de kern van het 5G-netwerk, de nieuwste generatie van mobiel internet.
Nederlands besluit over Huawei is staatsgeheim
Het Nederlandse standpunt bleef lang onduidelijk. "Zover ben ik nog niet", zei staatssecretaris Mona Keijzer over de kwestie in juli 2020.
Nu lijkt er eindelijk duidelijkheid, al schreeuwt het kabinet het besluit niet van de daken. De drie telecomproviders met een eigen netwerk (KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile) hebben een beschikking ontvangen, bevestigt het ministerie van Economische Zaken tegen het FD. De inhoud daarvan is staatsgeheim.
Dat betekent dat KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile niets mogen zeggen over welke eisen de overheid stelt. Op basis van Huaweis antwoorden valt te concluderen dat de drie providers geen apparatuur van het Chinese bedrijf mogen aanschaffen voor vitale delen van het netwerk: hoeveel data en belminuten klanten verbruiken, wie wat doet en mag doen op het netwerk, het versturen van data naar websites en apps, etc.
Antennes, zoals op gebouwen en in zendmasten, worden gerekend tot rand van het netwerk. Die mag Huawei wel blijven leveren.
De gevolgen lijken het grootst voor T-Mobile, die volgens het FD een aanzienlijk deel van het netwerk heeft gebouwd met Huawei-spullen. KPN maakte eerder al bekend van Huawei over te stappen op het Zweedse Ericsson. VodafoneZiggo gebruikt weinig Huawei-apparatuur.
Handelsbelangen met China staan op het spel
Dat Nederland zo voorzichtig te werk gaat, komt waarschijnlijk omdat het kabinet China niet voor het hoofd wil stoten. Er staan handelsbelangen op het spel met de tweede economie ter wereld.
Zweden is een voorbeeld van hoe een harde lijn tegen China uit kan pakken. Het Scandinavische land staat al enige tijd op gespannen voet met de regering in Beijing na een reeks akkefietjes.
In oktober vorig jaar verbood Zweden Huawei-apparatuur bij de aanleg van 5G-netwerken – en ook die van het Chinese telecombedrijf ZTE. Nu dreigt China met gelijke munt terug te betalen door Ericsson te weren uit de grootste telecommarkt ter wereld.
Het Zweedse telecombedrijf haalt ongeveer 10 procent van zijn inkomsten uit China en sleepte vorig jaar 5G-contracten in de wacht bij de drie grootste providers in het land. De Global Times, een krant die gecontroleerd wordt door de Chinese Communistische Partij, meldde eerder in mei dat Zweden nog een laatste kans heeft om de Huawei-ban terug te draaien.
Lees meer over Huawei:
- Wij kregen een rondleiding op de Huawei-campus in Shenzhen waar 30.000 mensen wonen en werken – neem een kijkje
- Dit is de steenrijke familie achter de Chinese telecomgigant Huawei
- Huawei ontwierp naar verluidt software voor gezichtsherkenning om Oeigoeren te spotten
- Deze grafiek laat zien welke landen wel en niet in zee willen met Huawei – en waar de Chinezen vrienden hebben